Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ian Joseph Somerhalder

2010.05.13

Ian Joseph Somerhalder 1978, december 8-án született, Covington-ban, Louisiana államban, Edna és Robert Somerhalder fiaként. Van egy bátyja, Joshua Barnes hivatásos kerékpáros, és egy nővére, Robin, hírközvetítő.
Apja ereiben Francia és Angol vér csörgedezik, míg anyjában Ír és Choctaw. Anyja egy disznófarmon nőtt fel Mississippi-ben.

A vezetékneve "Somerhalder" az adoptált dédapjától származik, aki egy nagyon gazdag földbirtokos volt. Később úrnőjével összeházasodott, és a született gyermeküknek a Somerhalder nevet választották.

Somerhalder szülei elváltak, mikor ő 13 éves volt. Az anyjával nőtt fel, aki nagyon spirituális egyéniség volt, emiatt is vitaminokban gazdagon és organikus ételeken nevelkedett a kicsi Ian.
Ian azt mondta "A bébiételem valószínüleg valami kéeszöld algából készülhetett, nagyjából mikor 3 éves voltam. Sosem volt cukrom (vagy sosem voltam cukros). Nem ettem soha fehérkenyeret, vagy fehér-liszt készítméynt."

Karrier
Somerhalder anyja bátorításával elkezdte karrierjét már 10 évesen. Modelkedett New Yorkban, Párizsban, Milánóban és Londonban. Olyan márkákat reklámozott mint Calvin Klein, American Eagle, Dolce & Gabbana, Gucci, Versace. Sokáig a Guess(?) reklámarca volt. Csatlakozott egy modellügynökséghez is, a DNA Model Management-hez New Yorkban, és a Priscilla's Model Management-hez sydney, Australiaban.

 

Első lényegesebb szereplése a The Rules of Attractionban volt, ami Roger Avary adaptációja alapján készült a Bret Easton Ellis novellához hasonlóan.
Televiziós megjelenései közé tartozik a Smallville, amiban Adam Knight-ot alakítja, aki halott, de egy különleges gyógyszer miatt mégis életképes. Következő a CSI. Miami helyszínelők, Law & Order: Special Victims Unit, CSI: Crime Scene Investigation, Now and Again és a The Big easy.

A legfontosabb szerepe egyben eddig a legjobb a Lost első évadában volt ahol Boone Carlyle-t alakította. Igaz, az első évadban meghalt, de álmokban és visszatekintésekben visszatért a 2. és 3. évadban is.

2006-ban szerepelet a PUlse-ban, ami egy japán horrorfilm feldolgozása volt. Kollégái a filmben Kristen Bell és Christina Millian voltak. A film nem volt nagyon felkapott, és nem aratott nagy sikert, mégis az első héten elég sok jegy elkellt a mozijegypénztáraknál.

2006. májusában a DNA Models' Top 10es listájában volt.

2009 szeptemberében szerepelt a THe Tournament című filmben ahol egy merénylőt alakított. 2009 októberében főszerepre volt hivatalos egy gótikus filmbe a "Cradlewood"-ba amit Harry Weinmann rendezett.

Somerhalder jelenleg a vámpírt, DAmont alakítja a tinidrámában The Vampire Diaries-ban amit Ljane Smiht könyvje alapján dolgoztak fel. AZ első évad visszatérése 2010. januárjában várható